Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je opšti izraz za fleke na koži, pege i druge pigmentne promene na koži, koje se javljaju tokom života usled prekomernog sunčanja, nakon akni i drugih upalnih i alergijskih promena, tokom trudnoće (fleke u trudnoći) kao i posledica starenja kože ( staračke fleke).

Boja kože zavisi od količine pigmenta melanina, koga sintetišu ćelija bazalnog dela epiderma – melanociti. Melanin apsorbuje UV zrake i na taj način štiti površni i srednji sloj kože.

Zračenje od strane sunčeve svetlosti, kroz UVA i UVB zrake, ubrzava starenje kože, nastanak benignih i malignih promena kao i pojavu hiperpigmentacije tj. pojačanog nakupljanja pigmenta melanina u koži.

Koža ima sposobnost samozaštite od negativnih uticaja UV zraka koji se odvija pomoću više mehanizama, između ostalog i pojava pojačane pigmentacije kože i zadebljanje rožnatog sloja kože.

Kada je koža previše izlagana suncu, sopstvena samozaštita više nije dovoljna da kompenzuje oštećenja, te javljaju se hiperpigmentacije koje su, svakako, uslovljene i drugim faktorima te se kod nekih osoba pojavljuju u ranijem životnom dobu.

Najčešće se javljaju:

  • Efelide (sunčane pege) su kozmetske, najčešće genetski uslovljene, pigmentne promene na koži u vidu sitnih smeđi promena na koži lica. Mogu se javiti i na drugim delovima tela, kod nekih ljudi čak i prekrivaju kožu celog tela. Njihov intenzitet i broj su intenzivniji tokom leta i dužeg izlaganja suncu.

 

  • Solarni lentigo: su pigmentne lezije na koži koje su uslovljene fotostrenjem. Promene su veće, nekoliko milimetara u promeru, smeđe boje, koje se pojavljuju na delovima izloženim suncu: lice šake, podlaktice. Obično se javljaju nakon 40.g. Života i starenjem se broj povećava. Karakteristično, je da se njihov broj i intenzitet ne menjaju tokom godine i kod manjeg izlaganja suncu.

Melasma je pojava multiplih pigmentnih pločastih promena na licu. Etiološki mogu biti:

  • trudničke melasma koja se javlja kod 70% trudnica
  • hormonalna melazma koja je uzrokovana delovanjem estrogena. Javlja se kod žena koje uzimanju hormonalnu terapiju i kod tumora jajnika
  • idiopatske melazme

Postinflamatorne hiperpigmentacije koje nastaju nakon upalnog procesa na koži i postepeno se resorbuju

Postoji više metoda za uklanjanje hiperpigmentacija: terapija tečnim azotom, upotreba sredstava za izbeljivanje, hemijski pilinzi, laserski tretmani (Fraxel laser) kao i kombinacija navedenih postupaka.

Frakcionisani laserski snop pravi mikroskopske defekte u koži (1000 zraka /na cm2) i na taj način podstiče našu kožu da pojedine slojeve zameni novim a u dubljim slojevima podstiče stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana, kao i razgradnju i resorpciju pigmentnih nakupina.

Laserske parametre podešava lekar u zavisnosti od vrste i jačine problema koji se tretira. Bez neželjenih efekata Fraksel laser se uspešno primenjuje u podmlađivanju kože, rešavanju hiperpigmentacija (naročito sunčeve i staračke pege), podizanju tonusa kože i prevenciji starenja kože.