Nizak krvni pritisak – Hipotenzija

pritisak

Nizak krvni pritisak – Hipotenzija se može definisati kao stanje kada je krvni pritisak ispod normalnih vrednosti.

Granice normalnih vrednosti su utvrdili odgovarajući forumi lekara na osnovu kliničko-epodemioloških ispitivanja: sistolni krvni pritisak (gornji) ako je manji ili jednak 109 mmHg i / ili ako je dijastolni krvni pritisak (donji) manji ili jednak 59mmHg.

Pravi kriterijum za prisustvo hipotenzije je pojava simptoma i tegoba kod pacijenta kada snižen krvni pritisak ne može da obezbedi adekvatnu prokrvljenost perifernih organa i tkiva. Kako se tegobe mogu javiti pri različitim vrednostima sniženog krvnog pritiska, obično se koristi termin “hipotenzivno stanje” koje najbolje objašnjava simptome koji se javljaju od strane mozga, srca i drugih sistema i organa kada nema dovoljno dotoka krvi.

Ishrana samog srčanog mišića zavisi od dijastolnog krvnog pritiska, te ukoliko je on nizak i ako postoji i suženje krvnih sudova srca, to hipotenzivno stanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba i pogoršanja zdravstvenog stanja.

Kod starijih osoba hipotenzija predstavlja faktor rizika za kardio-vaskularni i cerebro-vaskularni morbiditet i mortalitet.

Postoji i podela hipotenzivnih stanja koji se mogu podeliti na dve velike grupe u odnosu na vreme trajanja hipotenzije:

  • Prolongirana (hronična)
  • Epozodična (akutna i povremena)

Od hroničnih hipotenzija najčešće je esencijalna (idiopatska) kada osoba nema većih tegoba ako nema variranja krvnog pritiska. U naporu tim osobama skače krvni pritisak te obično nemaju tegoba, osim kod naglih pokreta i ustajanja.

Nekada su snažne emocije (strah, žalost, jak bol) dovoljne da izazovu nagli pad pritiska i usporenje srčanog rada te posledični gubitak svesti koji može trajati i po nekoliko minuta.

Ortostatska hipotenzija predstavlja nagli pad sistolnog pritiska za 20 mmHg ili više prilikom ustajanja iz ležećeg položaja, nastaje zbog otkazivanja ili presporog delovanja faktora koji reguliše refleksno krvni pritisak. Pacijenti koji imaju takav problem vremenom se istreniraju i znaju na koji način treba da ustaju iz ležeće pozicije u stojeći bez simptoma.

Postradijalna hipotenzija je stanje koje se često sreće i kod zdravih osoba da posle obroka dolazi do pada krvnog pritiska u toku 75 minuta od obroka. Nekada su ti padovi i veći te mogu dovesti do vrtoglavice, gubitka svesti i padova.