• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Dijastaza trbušnog zida – Zašto se javlja i kako se rešava problem?

Dijastaza trbušnog zida

Dijastaza trbušnog zida, tj. Diastasis recti predstavlja razmicanje (prolaps) trbušnih mišića u središnjoj liniji.

Trbušni zid čine mišićni i fascijalni sloj na prednjoj i bočnoj strani. Zatim, kičma sa pripadajućim mišićima na leđima, dijafragma na vrhu i karlica na dnu. Mišići koji se nalaze na prednjoj strani (musculus rectus abdominis) okruženi su fascijom koju čine krajevi kosih trbušnih mišića (musculus oblikuus abdominis ekternus i musculus oblikuus abdominis internus) i poprečnim trbušnim mišićima (musculus transversus abdominis).

Navedene fascije oblažu ravne mišiće sa prednje i zadnje strane tako da se 2 ravna mišića spajaju u tzv. belu liniju trbuha (linea alba). Ukoliko dođe do razmaka većeg od 2,5 cm između ovih mišića duž vezivnog tkiva (linea alba) reč je o dijastazi.

Zašto se javlja prolaps trbušnog zida?

Dijastaza trbušnog zida je čest problem žena nakon porođaja. Naime, vezivno tkivo linea alba u toku trudnoće se rasteže i postaje tanje. Time je omogućeno da se trbušni mišići razmaknu kako bi mogli da naprave mesta za rast ploda.

Dijastaza trbušnog zida

Pod uticajem hormona relaksina, progesterona i estrogena povećava se elastičnosti tetiva i zglobova tako da ligamenti i tetive omekšaju, a trbušni zid popušta na najmekšem delu. U trenutku kada se trbušni zid ne može više rastegnuti pod pritiskom rastuće maternice i bebe u njoj dolazi do prolapsa trbušnih mišića.

Istraživanja pokazuju da se u 35. nedelji trudnoće ovaj problem javlja kod gotovo svih trudnica. Šest meseci nakon porođaja tkivo treba spontano da se vrati tako da se i mišići spoje. Međutim, to se ne dešava uvek, te kod 40 odsto porodilja trbušni mišići ostaju razmaknuti.

Osim trudnoće, dijastaza trbušnog zida može nastati i nakon abdominalne operacije, dodavanja telesne mase. Takođe, može biti posledica starenja i genetski slabog vezivnog tkiva.

U uzročnike se svrstavaju i neke bolesti, kao što je Kušingov sindrom, i upotreba pojedinih lekova. Posebno kortikosteroida i anaboličkih steroida.

Kako prepoznati dijastazu?

Da biste utvrdili da li imate dijastazu morate leći na leđa i saviti noge u kolenima tako da oba stopala budu na podu. Potom u predelu iznad pupka postavite svoje prste šakom okrenutim ka licu. Uz lagani pritisnisak na stomak podignite glavu s poda, kao kada radite trbušnjake. Vodite računa da ne podižete i rameni pojas.

Ako osetite da je razmak između trbušnih mišica 2 prsta (okvirno 2cm) postoji dijastaza. Razmak širine 4 ili 5 prstiju se smatra ozbiljnim stanjem.

Ovaj postupak ponovite i sa prstima neposredno iznad i ispod pupka, jer dijastaza trbušnog zida može biti na različitim mestima celom dužinom linee albe.

Dijastaza trbušnog zida nije samo estetki problem

Dijastaza dovodi do niza tegoba. Bol u leđima, nevoljno pražnjenje bešike, konstipacija, nadutost u stomaku – samo su neki od njih. Često ih prate otežano disanje, teškoće pri kretanju, bol tokom seksualnog odnosa, ali i pojava hernije.

Srećom, dijastaza trbušnog zida uspešno se rešava hirurškim zahvatom koji se naziva dermolipektomija. Rez se pravi iznad pubične regije, te ne morate da brinete da li će biti vidljiv pri nošenju kupaćeg kostima.

Pri ovoj proceduri unutrašnje ivice levog i desnog dela ravnih mišića zajedno sa fasijama se ušivaju jedna za drugu. Na taj način se linea alba dovodi u prvobitno stanje i zateže prednji trbušni zid. Ujedno, odstranjuje se višak opuštene kože i podkožnog masnog tkiva. Po potrebi vrši se i korigovanje položaja i izgleda pupka.

Dijastaza trbušnog zida

Krajnji rezultat je ravan stomak koji se ne može postići samo vežbanjem nakon već nastale dijastaze.

Sprečite pojavu ozbiljnih tegoba izazvanih dijastazom trbušnog zida, posetite na vreme polikliniku Pekić. Ukoliko je ovaj problem posledica trudnoće kod nas možete, uz dermolipektomiju, obaviti i podizanje i smanjenje grudi i/ili liposukciju. Odnosno, estetske intervencijekoje su poznate kao „mommy makeover“.

Hi, How Can We Help You?