• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Hemijski piling – Koje vrste postoje i kada se koristi?

Hemijski piling

Hemijski piling predstavlja dermatološku proceduru uklanjanja površinskog sloja kože. Na taj način se podstiče obnavljanje kože ubrzavanjem njenog prirodnog ljuštenja putem određenih preparata.

Iako spada u top pet estetskih tretmana modernog doba hemijski piling ima veoma dugu istoriju. Verovali ili ne, postupak je prvi put zvanično primenjen u drugoj polovini 19. veka. Za to je zaslužan Paul Gerson Una. Ovaj nemački dermatolog je otkrio da kombinacija salicilne kiseline, rezorcina i trihlorsirćetne kiseline ima značajnu ulogu u lečenju pega i nepravilnosti na koži.

Njegova zapažanja primenili su drugi naučnici kako bi postupak dalje razvijali. Ne samo da je utvrđeno koje supstance su najefikasnije, već je izvršena i njihova klasifikacija.

Kako deluje hemijski piling?

Svakog dana u rožnatom, tj. spoljašnjem sloju kože vrši se otpuštanje mrtvih ćelija. Njihovim gomilanjem ten postaje neujednačen i smanjuje se tonus. Takođe, ove ćelije sprečavaju prodor hranljivih sastojaka u dublje slojeve epidermisa. Time se stvaraju pogodni uslovi ne samo za brži razvoj bora, već i mnogih drugih kožnih problema.

Hemijski piling

Srećom, oni se mogu rešiti pomoću hemijskog pilinga. Tretman se zasniva na primeni odgovarajuće kombinacije hemijskih kiselina. One uklanjaju mrtve ćelije kože, nakupljene nečistoće i višak sebuma. Zahvaljujući takvom dejstvu dolazi do čišćenja kože. Samim tim nestaju i akne, bubuljice i miteseri.

S obzirom da nema mrtvog sloja, koji stvara barijeru na koži, omogućeno je da aktivni sastojci iz pilinga deluju, dovodeći do regeneracije kože. Naime, podstiče se razvoj fibroblasta, ćelija kože koje su odgovorne za proizvodnju elastina i kolagena. Rezultat toga jeste podmlađena i osvežena koža. Ujedno, ovaj anti aging tretman sprečava prevremeno starenje kože lica.

Hemijski piling se najčešće izvodi na licu, mada se može primenjivati i na dekolteu, šakama, rukama i nogama.

Vrste hemijskih pilinga

Blagi hemijski piling deluje na nivou površinskog sloja kože. Njime se poboljšava boja i struktura kože, te se posebno preporučuje osobama sa masnom kožom. Efikasno deluje i na sitne bore, akne, pa i seboreju.

Za ovaj piling se obično koristi mlečna i voćna (AHA) kiselina, glikolna ili 10-15% trihlorsirćetna kiselina. Izvodi se jednom nedeljno ili jednom u 2 nedelje.

Srednje duboki hemijski piling deluje ne samo na nivou epiderma, već delimično i na sloju dermisa. Pomaže u zaglađivanju bora, uklanjanju staračkih pega, akni, kao i ožiljaka i drugih nepravilnosti. U tu svrhu koristi se najčešće trihlorosirćetna kiselina (TCA), koncentracije od 15 do 80 odsto.

Hemijski pilinzi fenolom, odnosno karbolnom kiselinom su najdublji. Samo jednom primenom mogu da izbrišu i do 10 godina, dajući koži efekat face lifting-a.

Kako je u pitanju izuzetno jako dejstvo izvodi se pod anestezijom i samo u bolničkim uslovima.

Da li je hemijski piling bezbedna procedura?

Hemijski piling je neinvazivna medicinska procedura. Ipak, da bi bila u potpunosti bezbedna neophodno je da je izvodi obučen lekar, sa iskustvom i potrebnim kvalifikacijama za tretman. U suprotnom, postoji rizik od opekotina.

Period oporavka zavisi od vrste pilinga. Kod površinskog pilinga crvenilo i suvoća vrlo brzo nestaju. To znači da njegova primena ne utiče na svakodnevne aktivnosti. Srednje dubine piling može da dovede do otoka koji nestaje za nedelju dana. Pojedini dubinski pilinzi zahtevaju lekove protiv bolova. Lice je u početku crveno i tokom narednih nedelja postepeno bledi formirajući novu kožu.

Hemijski piling

Poliklinika Pekić u svom timu ima lekare sa dugogodišnjim iskustvom u svim estetskim intervencijama i tretmanima kože, uključujući i one na bazi hemijskih kiselina.

 

Hi, How Can We Help You?