• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Hiperhidroza – Kako rešiti problem prekomernog znojenja?

Hiperhidroza

Hiperhidroza predstavlja prekomerno znojenje koje nije izazvano fizičkim naporom ili vrućinom.

Znojenje je fiziološki proces termoregulacije, odnosno hlađenja organizma kada telesna temperatura počne da raste. Naime, kada se telesna temperatura podigne iznad normalne nervni sistem automatski šalje signal znojnim žlezdama. One počinju da luče znoj čijim isparavanjem sa površine tela dolazi do potrošnje energije. Na taj način se snižava telesna temperatura.

Ovo je sasvim normalna pojava tokom vrelih dana ili pri fizičkoj aktivnosti. Takođe, stresne situacije mogu da izazovu znojenje. Međutim, problem nastaje kada do prekomernog znojenja dolazi nezavisno od godišnjeg doba, temperature i drugih izazivača, već je ono svakodnevna pojava.

S obzirom da prekomerno znojenje može da naruši kvalitet života, pa i da utiče na samopouzdanje, poliklinika Pekić vam otkriva uzročnike.

Zašto nastaje hiperhidroza?

Prema uzrocima hiperhidroza može biti primarna i sekundarna.

Primarna hiperhidroza je nepoznatog porekla. To znači da su nervi koji šalju signale znojnim žlezdama previše reaktivni, čak i kada tu reakciju ne izazivaju povišena temperatura ili fizička aktivnost. Pri čemu su simptomi izraženiji kada su napolju visoke temperature ili usled emocionalnih stimulusa koji nadražuju simpatički nervni sistem.

Hiperhidroza

Javlja se još u detinjstvu, a tokom puberteta dolazi do pojačavanja. Obično zahvata dlanove, tabane, a ponekad i lice. Kako nije otkriven tačan uzrok smatra se da genetika igra važnu ulogu pri razvoju. Odnosno, veća je verovatnoća da će se pojaviti ukoliko je već registrovana u porodici.

Sekundarnu hiperhidrozu je pokrenulo neko drugo zdravstveno stanje. Najčešće su to dijabetes, oboljenja štitne žlezde, pojedini tipovi tumora i infekcije, kao i poremaćaji centralnog nervnog sistema. Kod žene može biti i posledica menopauze.

U pitanju je generalizovani problem koji se ispoljava prekomernim znojenjem glave, dlanova, tabana i ispod pazuha.

Kako prepoznati hiperhidrozu?

Svakako, prekomerno znojenje koje se javlja najmanje jednom nedeljno dok ste budni i nije izazvano emocionalnim ili stimulusima iz spoljašnje sredine karakteristični je znak.

Kao simptomi hiperhidroze navode se i lepljivi i stalno vlažni dlanovi na rukama, mokra stopala, stalno prisutni tragovi znoja na odeći i jasno vidljive kapi znoja na koži. Zatim, znojenje koje ometa svakodnevni posao, na primer, držanje olovke ili hodanje. Takođe, može doći do promena na koži, te ona postaje meka bela i počinje da se ljušti.

Kako se leči hiperhidroza?

Kod sekundarne hiperhidroze lečenje podrazumeva terapiju za bolest koja je dovela do ovog problema. Dok se kod primarne vrste može primanjivati različite procedure, uključujući i hiruršku intervenciju. Poslednjih godina jedna od najčešćih terapija jeste upotreba botoxa.

Hiperhidroza

Iako mnogi botox vezuju za anti aging tretmane on, zapravo, ima široko polje delovanja. Kako su znojne žlezde inervisane nervnim završecima ubrizgvanjem botoxa dolazi do njegovog vezivanja za krajeve nerava tako da deluje kao prepreka koja blokira oslobađanje neurotransmitera iz njih. Kao posledica toga dolazi do sprečavanja slanja signala za proizvodnju znoja, te znojne žlezde ostaju neaktivne.

Čitava procedura je veoma bezbedna, bez rizika od komplikacija i potrebe za oporavkom. Dejstvo započinje već nakon drugog dana, a pun efekat se postiže oko desetog dana nakon tretmana.

Imajte u vidu da dejstvo botoxa vremenom slabi, te će vam biti potreban novi tretman da biste sprečili prekomerno znojenje.

Oslobodite se neprijatnog problema, zakažite tretman prekomernog znojenja botoxom u poliklinici Pekić.

Hi, How Can We Help You?