• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Hirurško uklanjanje ateroma – Kada je neophodno i kako se izvodi?

Hirurško uklanjanje ateroma

Hirurško uklanjanje ateroma oslobodiće vas ovog čestog dermatološkog problema.

Aterom, tj. epidermoidna cista kako se još naziva, predstavlja benignu izraslinu lojnih žlezdi. U pitanju su egzokrine žlezde koje su smeštene u koži uz koren dlake. Imaju važnu funkciju u proizvodnji sebuma, masne supstance koja pomaže u održavanju vlažnosti kože.

Najveći deo lojnih žlezdi smešten je na licu i vlasištu. Samim tim se i aterom najčešće javlja u predelu glave i vrata. Mada se može formirati i na drugim delovima tela. Naročito na grudnom košu, leđima, ispod pazuha, a neretko i na ekstremitetima, preponama i genitalijama.

Aterom se može javiti kod svakog, obično u drugoj polovini života. Imajući ovo u vidu poliklinika Pekić vam otkriva šta obuhvata hirurško uklanjanje ateroma.

Zašto se javlja aterom?

Aterom se formira kada se kanal lojne žlezde zapuši. Tada dolazi do nakupljanja masne supstance u samoj žlezdi i oko nje. Zatim se oko nakupljenog sadržaja stvara opna, koja sprečava dalje širenje tako da cista poprima karakterističnu strukturu.

Hirurško uklanjanje ateroma

Uzroci blokade lojnih žlezdi su različiti. U većini slučajevima posledica su neadekvatne higijene, ali i loših životnih navika. Posebno pušenja i nezdrave ishrane. Mada i upotreba određenih vrsta ulja ili kozmetike može dovesti do stvaranja pogodnih uslova za razvoj ateroma.

Genetika, takođe, igra bitnu ulogu. Naime, osobe sa genetskom predispozicijom su u većoj opasnosti od razvoja ovih promena na koži.

S obzirom da statistički podaci pokazuju da se aterom češće javlja kod muškaraca, razvoj se povezuje i sa polnim hormonom testosteronom, dok se kod žena može razviti usled hormonalnog disbalansa.

U faktore se svrstavaju i različita oboljenja. Poremećaj u radu nadbubrežnih žlezda, poremećaj u sistemu organa za varenje, hipertenzija i dijabetes – samo su neke od njih.

U većem riziku od pojave su osobe koje se prekomerno sunčaju ili koriste solarijum.

Kako prepoznati aterom?

Najpre se javljaju svrab i crvenilo na mestu blokirane lojne žlezde. Ubrzo se ispod kože formira cista koja se manifestuje kao čvorić ili izbočina na koži. Beličaste je ili boje kože. U pojedinim slučajevima ima crvenkastu nijansu, sa izraženim kapilarima.

Veličina se kreće od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, pri čemu može vremenom nastaviti da raste. Sama promena je elastična i pokretljiva na pritisak, a koža iznad glatka i sjajna.

Aterom ljudi često mešaju sa potkožnom bubuljicom, te pokušavaju da je očiste. Usled nestručnog tretiranja nastaje infekcija, koja je praćena bolom, crvenilom, otokom i povećanjem temperature u predelu ateroma. Može doći i do perforacije i izlivanja gnojnoj sadržaja neprijatnog mirisa.

Iako nije zarazan i veoma retko preraste u melanom, predstavlja veliki estetski problem, te je preporučljivo hirurško uklanjanje ateroma.

Kako se izvodi hirurško uklanjanje ateroma?

Hirurško uklanjanje ateroma spada u jednodnevnu hirurgiju. Zavisno od veličine sprovodi se određena metoda.

Hirurško uklanjanje ateroma

Manje promene, do 8 mm, uklanjaju se radiotalasima, dok se kod većih koristi totalna ekscizija, minimalna ekscizija ili uklanjanje kroz ubod.

Totalna ekscizija, kao što naziv kaže, predstavlja uklanjanje ateroma u celosti odjednom. Za razliku od nje, minimalna ekscizija podrazumeva uklanjanje ciste deo po deo tako da nema potrebe za ušivanjem. I ožiljak je znatno manji u odnosu na totalnu proceduru.

Uklanjanje kroz ubod je specijalna metoda koja se primenjuje kod ateroma na glavi.

Ukoliko ste primetili izbočinu na koži koja pokazuje simptome ateroma posetite polikliniku Pekić. Kod nas možete obaviti i hirurško uklanjanje drugih benignih promena na koži, operaciju analne fisure, operaciju urasle dlake i mnogih drugih problema.

 

Hi, How Can We Help You?