!DOCTYPE html>
stitna-zlezda Kako prepoznati oboljenje štitaste žlezde?

Kako prepoznati oboljenje štitaste žlezde?

Štitasta žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata, svojim oblikom potseća na leptira a svojim hormonima reguliše metabolizam našeg tela. Oboljenja štitaste žlezde se najčešće manifestuju poremećajem njene funkcije, tako što manjak njenih hormona usporava a višak ubrzava naš metabolizam.

Ukoliko se osećate umorno, pospano, loše tolerišete svakodnevne obaveze, budite se nenaspavani, ukoliko primećujete da dobijate na težini (uz uobičajeni unos hrane), da ste zimogrožljivi, da je koža suva, nokti lomljivi i da vam kosa pojačano otpada, postoji velika verovatnoća da imate hipotireozu (smanjenu funkciju štitaste žlezde).

Ukoliko primećujete da se nervozni, razdražljivi, da se često preznojavate, da vam ruke podrhtavaju, da srce ubrzano kuca ili preskače, da gubite na težini uprkos pojačanom apetitu, postoji mogućnost da imate hipertireozu (pojačanu funkciju štitaste žlezde). 

Postoje i oboljenja štitaste žlezde kod kojih ne dolazi do poremećaja funkcije žlezde, a koja se manifestuju uvećanjem žlezde u celini, ili pojavom čvora na prednjoj strani vrata, koje može bili praćeno i bolom.

 

Javite se lekaru ukoliko kod sebe prepoznate ove simptome!