• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Konizacija – Uklanjanje atipičnih promena na grliću materice

Konizacija

Konizacija predstavlja dijagnostički i terapijski postupak uklanjanja atipičnih promena na grliću materice. Za razliku od biopsije pri ovoj proceduri uzima se dublji isečak grlića materice u vidu konusa, pa odatle i potiče naziv.

Rak grlića materica je drugo najčešće maligno oboljenje kod žena, odmah iza karcinoma dojke. Istraživanja pokazuju da u svetu godišnje od njega oboli oko 500.000 žena. Nažalost, loša statistika je i u našoj zemlji.

U Srbiji svake godine se registruje oko 1.500 novih slučajeva. Po broju smrtnih slučajeva nalazimo se na 3. mestu, iza Rumunije i Moldavije. Razlog tako visokoj stopi leži u kasnom otkrivanju. Ne samo da je lečenje tada agresivnije, već je i ishod neizvestan.

Imajući ovo u vidu poliklinika Pekić vam otkriva sve što treba da znate o konizaciji.

Kada se radi konizacija?

Konizacija se izvodi ukoliko rezultati PAPA testa ukazuje na malignitet, ali se kolposkopijom ne može identifikovati lezija. Neophodna je i u slučaju da se kolposkopijom vide promene, ali su one locirane u dubini kanala grlića materice.

Obavlja se kada PAPA test ukazuje na ekstenzivniju promenu od one koja se konstatuje kolposkopskim pregledom ili ciljanom biopsijom. Takođe, kada se sumnja na postojanje mikroinvazivnog karcinoma na osnovu citološkog ili kolposkopskog pregleda ili histološkog pregleda ciljane biopsije.

Konizacija

 

Konizacija je preciznija dijagnostička metoda. Histološkim pregledom uzetog uzorka tkiva grlića materice može se utvrditi ne samo tip malignog tumora, već i proširenost i dubina. Ujedno, je i terapeutska procedura. Njome se skida dublji sloj, tj. prvi primećeni sloj izmenjene ćelijske strukture koji se biopsijom može ispitati samo površinski.

Kako se izvodi konizacija?

Konizacija je relativno jednostavna procedura. Izvodi se najčešće u totalnoj anesteziji, a dubina i širina konusa koji se uzima zavisi od kolposkopskog nalaza, starosti i reproduktivne anamneze. Kod mlađih pacijentkinja, koje nisu rađale, konus je širi i plići. Na taj način se u najvećoj meri čuva grlić materice. Kod starijih žena, kao i onih koje su već iznele trudnoću uzorak je dublji.

Prema načinu uzimanja konusa postoje 3 vrste konizacije.

Klasična se izvodi skalpelom. Nakon uzetog uzorka vrši se rekonstrukcija grlića materice kako bi se smanjio defekt i postoperativno krvarenje.

Loop elektrohirurška eksciziona procedura (LEEP) se zasniva na upotrebi tanke omčice koja uz pomoć nisko-voltažne električne energije uklanja abnormalno tkivo. Promena se otklanja u celini, ali ne dolazi do značajnih posledica na reproduktivni sistem žene. Zbog toga se ova metoda preporučuje mlađim ženama.

Lasersku konizaciju karakteriše minimalno postoperativno krvarenje, jer laserski zrak istovremeno reže, koaguliše i zatvara sve krvne sudove.

Oporavak nakon konizacije

U naredne 3 nedelje nakon procedure moguća je pojava tačkastog vaginalnog krvarenja ili krvavog do braonkastog vaginalnog sekreta. U tom periodu preporučljivo je da pacijentkinja nosi higijenske uloške. Tampone treba izbegavati mesec dana posle intervencije.

Ukoliko se jave jaki stomačni bolovi, obilnije krvarenje, temperatura potrebno je hitno se javiti lekaru.

Četiri nedelje nakon konizacije potrebno je izbegavanje seksualnih odnosa, dok se drugim svakodnevnim aktivnostima žena može vratiti za nedelju dana.

Prva kontrola se zakazuje osam nedelja nakon intervencije, a histološki nalaz se čeka oko 7 dana.

Konizacija

Rano otkrivanje je najbolja mera prevencije i očuvanja zdravlja žena, zato na vreme zakažite kontrolni ginekološki pregled u poliklinici Pekić.

Hi, How Can We Help You?