• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Laserska operacija vena – Kada je neophodna i kako se izvodi?

Laserska operacija vena

Laserska operacija vena je najefikasnije rešenje za problem proširenih vena.

Bolest vena nogu spada u najrasprostranjenije bolesti savremenog čoveka. Istraživanja pokazuju da od nje pati oko 30 odsto svetske populacije.

Izazvana je različitim uzrocima. Pored genetike, jedan od vodećih jeste način života. Naime, loše navike, koje uključuju nezdravu ishranu, nedovoljnu fizičku aktivnost, višečasovno sedenje ili stajanje u toku dana, dovode do povećanog pritiska u venama nogu.

U faktore se svrstavaju i starost. S godinama sistem zalistaka se oštećuje, što dovodi do pojave venskog refluksa.

Proširene vene mogu biti i pratilac trudnoće. Tokom trudnoće ukupan volumen krvi u organizmu žene se povećava. Samim tim i volumen krvi u nogama. Dok sa porastom ploda raste i pritisak u trbušnoj duplji koji se prenosi na venski sistem donjih delova tela.

Kada je neophodna laserska operacija vena?

Problem proširenih vena neće nestati sam od sebe. Zato se mora sprovesti adekvatna terapija. Međutim, korišćenje elastičnih zavoja i čarapa uz primenu lekova protiv zgrušavanja krvi samo otklanja tegobe. Problem je i dalje prisutan.

Proširene vene ne treba olako shvatiti, jer nisu samo estetski problem. Ukoliko se ne leče mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija. Duboka venska tromboza je najčešća posledica, koja vodi ka stvaranju ugrušaka i venske insuficijencije.

Laserska operacija vena

Imajući ovo u vidu laserska operacija vena je najbolja opcija za otklanjanje problema. Kandidati za proceduru su osobe koje imaju stalne bolove u nogama i otoke, kao i osećaj težine i grčeve. Dok su vene crvene, upaljene i praćene svrabom.

Preporučuje se, takođe, pacijentima kod kojih su primetne vene u vidu plavičaste mreže ili čvorovi.

Kako se izvodi laserska operacija vena?

Laserska operacija vena predstavlja najsavremeniju metodu lečenja vena. Ujedno i visoko efikasnu sa čak preko 98 odsto uspešnosti. Zbog toga je gotovo u potpunosti potisnula klasičnu hiruršku intervenciju na venama.

Zasniva se na snopu svetlosti koji emituje sonda lasera. Pomoću toplotnog efekta laserski zrak vrši slepljivanje zidova obolele vene. Na taj način formira se ožiljak koji dovodi do zatvaranja bolesnog dela vene. Vremenom, organizam apsorbuje ovaj deo, te se zaustavlja dalje napredovanje bolesti.

Priprema i oporavak

Pre operacije potrebno je uraditi ultrazvučni pregled nogu sa kolor doplerom krvnih sudova. Time lekar dobija jasni uvid u stanje vena, što omogućava planiranje toka operacije.

Laserska operacija vena

Problematične vene se obeležavaju olovkom. Zatim se vrši dezinfekcija čitave noge i prekrivanje sterilnim zavojima.

S obzirom da se operacija izvodi pomoću lasera nema potrebe za korišćenjem sklapela i igala. Samim tim je i oporavak znatno brži. Nema opasnosti ni od pojave hematoma. Dok nepostojanje ožiljaka pruža i bolji estetski efekat.

Laserska operacija vena pripada jednodnevnoj hirurgiji. To znači da pacijent istog dana odlazi na kućno lečenje. U narednim danima obavezno je nošenje kompresivne čarape.

Kod pojedinih pacijenata javlja se zatezanje duž tretirane vene i blagi bol. U tom slučaju prepisuju se i lekovi protiv bolova. Ove tegobe nestaju 5. dana nakon intervencije.

Ukoliko vas muče proširene vene zakažite operaciju vena laserom u poliklinici Pekić. Možemo se pohvaliti vrhunskim timom lekara, najsavremenijom opremom, kao i pristupačnim cenama. Za čitavu proceduru, uključujući i prevoz do Novog Sada, izdvojićete znatno manje novca u odnosu na isti zahvat u prestonici.

 

Hi, How Can We Help You?