• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
 • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Operacija nosa – Kako se izvodi?

Operacija nosa

Operacija nosa ili rinoplastika predstavlja jednu od najpopularnijih intervencija kada je plastična hirurgija u pitanju.

Cilj rinoplastike jeste promena veličine, položaja ili oblika nosa i nozdrva iz nekoliko različitih razloga. Iako se prvo pomisli da se ova procedura obavlja radi poboljšavanja estetskog izgleda nosa, to ne mora uvek biti slučaj. Naime, operativni zahvati nosa obavljaju se i kod osoba koje imaju problema sa disanjem, kod trauma i povreda nosa ili određenih defekta od rođenja.

S obzirom na to da se radi o veoma zahtevnoj proceduri estetske hirurgije, koju karakteriše neverovatna preciznost i koja podrazumeva visoku stručnost i veliko iskustvo hirurga, potrebno je da dobro razmislite pre nego što se odlučite kome ćete pokloniti svoje poverenje. Promene koje se postižu rinoplastikom utiču na celokupan izgled vašeg lica. Složićete se sa nama – to nema cenu!

Dakle, pre nego što se odlučite na korak kao što je operacija nosa, morate znati kako se ona izvodi, šta sve podrazumeva i kako teče postoperativni period. Ukoliko i vas zanimaju odgovori na ova pitanja, na pravom ste mestu.

Kako se pripremiti za operaciju nosa?

Pre nego što zakažete rinoplastiku, morate se sastati sa svojim hirurgom kako biste razgovarali o važnim faktorima koji određuju da li će operacija biti adekvatna za vas. Ovaj pregled generalno podrazumeva pogled na vašu medicinsku istoriju, uključujući istoriju traume ili začepljenja nosa, operacijama i svim lekovima koje uzimate. Najvažnije pitanje koje će vam biti postavljeno je pitanje o vašoj motivaciji za operaciju i vašim ciljevima.

Operacija nosa

Ako imate poremećaj krvarenja, kao što je hemofilija, možda niste kandidat za rinoplastiku.

Vaš lekar će obaviti kompletan fizički pregled, uključujući sve laboratorijske testove. On će takođe pregledati vaše crte lica i unutrašnjost i spoljašnjost nosa. Fizički pregled pomaže vašem lekaru da utvrdi koje promene treba izvršiti i kako vaše fizičke karakteristike, kao što su debljina kože ili jačina hrskavice na kraju nosa, mogu uticati na krajnje rezultate. Ovaj pregled je ključan za određivanje uticaja rinoplastike na vaše disanje.

Priprema za operaciju nosa podrazumeva i fotografije vašeg nosa iz različitih uglova. Hirurg može da koristi kompjuterski softver da manipuliše fotografijama, kako bi vam pokazao kakve su vrste rezultata moguće. Što je najvažnije, fotografije omogućavaju konkretnu diskusiju o ciljevima operacije.

Diskusija o vašim očekivanjima takođe se svrstava u pripremu za operaciju. Trebalo bi da razgovarate o vašim motivacijama i očekivanjima. Lekar će vam objasniti šta rinoplastika može, a šta ne može učiniti za vas i kakvi bi mogli biti vaši rezultati. Normalno je da se osećate samosvesno kada razgovarate o svom izgledu, ali je veoma važno da budete otvoreni sa svojim hirurgom o svojim željama i ciljevima za operaciju.

Operacija nosa – Na koji način se izvodi?

Operacija nosa podrazumeva upotrebu lokalne anestezije sa sedacijom ili opštu anesteziju. Ovo zavisi od toga koliko je složena operacija i šta hirurg preporučuje. Lokalna anestezija za sedativom obično se koristi u ambulantnim uslovima i ograničena je samo na ovo područje tela. Lekar ubrizgava lek za ublažavanje bolova u tkivo nosa i sedativ intravenskim putem. Zbog toga se možete osećati morno, ali ne i potpuno uspavano.

Sa druge strane, opšta anestezija utiče na celo telo i tokom operacije niste svesni onoga što se dešava.

Rinoplastika se može raditi unutar nosa ili kroz mali spoljašnji rez na dnu nosa, između nozdrva. Hirurg obično podešava kost i hrskavicu ispod kože, a samim tim menja oblik nosa.

Za male promene, hirurg može koristiti hrskavicu uzetu iz duplje u nosu ili iz uha. Za veće promene, hirurg može da koristi hrskavicu sa vašeg rebra, implantate ili kost iz drugih delova vašeg tela. Nakon izvršenih promena, hirurg vraća kožu i tkivo nosa i zašiva rezove. Ako je zid između dve strane nosa (septum) savijen ili iskrivljen, hirurg ga takođe može ispraviti da bi poboljšao disanje.

Nakon operacije, bićete u sobi za oporavak, gde osoblje prati vaš povratak u budnost. Možda ćete otići kasnije tog dana ili, ako imate drugih zdravstvenih problema, možete ostati preko noći.

Sama operacija može trajati između 45 minuta i 2 sata, u zavisnosti od njene složenosti.

Operacija nosa i postoperativni period

Nakon operacije potrebno je da se odmarate u krevetu sa glavom podignutom više od nivoa grudi, kako biste smanjili krvarenje i otok. Vaš nos može biti začepljen zbog otoka. Lagano krvarenje i drenaža sluzi i stare krvi su uobičajeni nekoliko dana nakon operacije ili nakon skidanja zavoja.

Operacija nosa

Saveti za brži oporavak nakon operacije nosa:

 • Izbegavajte naporne aktivnosti kao što su aerobik i trčanje,
 • Kupajte se umesto tuširanja dok imate zavoje na nosu,
 • Ne duvajte nos,
 • Jedite hranu bogatu vlaknima, kao što su voće i povrće, da biste izbegli konstipaciju,
 • Izbegavajte ekstremne izraze lica,
 • Nežno operite zube da biste ograničili kretanje gornje usne,
 • Nemojte navlačiti odeću, poput uskih majici ili džempera preko glave,
 • Pored toga, ne stavljajte naočare ili naočare za sunce na nos najmanje četiri nedelje nakon operacije, kako biste sprečili pritisak na nos.
 • Koristite kremu za sunčanje kada ste napolju, posebno na nosu. Previše sunca može izazvati trajnu nepravilnu promenu boje na koži nosa.
 • Ograničavanje unosa natrijuma u ​​ishrani pomoći će da otok brže nestane.
 • Ne stavljajte ništa poput leda ili hladnih obloga na nos nakon operacije.

Vaš nos se menja tokom života bez obzira da li imate operaciju ili ne. Iz tog razloga, teško je reći kada ste dobili svoj „konačni rezultat“. Međutim, većina otoka nestaje u roku od godinu dana. U tom periodu trebalo bi da vidite promene dobijene rinoplastikom i potpuno novi izgled vašeg lica!

Zakažite operaciju nosa i prepustite se iskusnim rukama stručnih lekara i hirurga u poliklinici Pekić. Za više informacija,u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!

Hi, How Can We Help You?