• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Otoplastika – Operacija ušiju

Otoplastika

Otoplastika predstavlja hirurški zahvat kojim se vrši promena oblika, položaja ili veličine ušiju. Sam naziv ukazuje i na prirodu postupka. Naime, ime potiče od grčkih reči „oûs“, što znači uho i „plássein“, tj. „oblikovati“.

Operacija ušiju je ne samo jedna od najčešćih, već i najstarijih estetskih procedura. Razvijena je još u staroj Indiji i opisana u medicinskom delu Sushruta Samhita iz 6. veka. Knjiga je govorila o tehnikama otoplastike i drugim procedurama za ispravljanje, popravku i rekonstrukciju ušiju, nosa, usana i genitalija koje su amputirane prilikom krivičnih, verskih i vojnih kazni.

Temelje otoplastike postavio je u 19. veku Johann Friedrich Dieffenbach. Dalji razvoj usledio je u narednom veku zahvaljujući radovima i otkrićima Harolda D. Gilliesa, Radforda C. Tanzera i J.F. Dieffenbacha.

Kada se izvodi otoplastika?

Za razliku od rinoplastike (operacije nosa), operacija ušiju spada isključivo u estetske intervencije, jer nije medicinski indikovana. To znači da se izvodi samo zbog želje da se isprave nepravilnosti ovog dela tela.

Ušnu školjku čine slojevi hrskavice prekriveni kožom. Njeno formiranje započinje još pre rođenja i nastavlja tokom odrastanja. Već u periodu od 6 -7 godina može se jasno videti postojanje anomalija ukoliko se ušna školjka ne razvija pravilno.

Otoplastika

Najčešće je ta nepravilnost klempavost. Odnosno, kada je ušna školjka previše odmaknuta od bočne površine glave. Po pravilu, ušna školjka treba da se nalazi pod uglom od 30 stepeni u odnosu na glavu, a rastojanje između uha i glave da iznosi oko 2 cm. Ako su ugao i rastojanje veći uši izgledaju izbočene.

Klempavost (otapostaza) je genetski uslovljena. Mada uzroci mogu poticati i iz prenatalnog perioda. Gestacijska infekcija majke, vaskularni poremećaji ploda, udružene deformacije poglavine, uha i drugih organa – neki su od njih.

Otoplastika se izvodi i u slučaju drugih deformiteta ušne školjke kao što je sužena, preklopljena, previše naborana ili previše zategnuta. Zatim, kod asimetričnih ili šiljatih ušiju, pa i nakon povreda koje su dovele do odsecanja dela ili cele ušne školjke.

Tok operacije

Otoplastika se može raditi u bilo kom uzrastu. Preporučljivo da je bude pre polaska u školu, jer se sluh razvija do 2. godine.

Pripreme za operaciju obuhvataju razgovor sa pacijentom. Tom prilikom lekar stiče uvid u želje pacijenta, dok se pacijent upoznaje sa tokom procedure. Takođe, obavlja se pregled ušiju i merenje širine i visine ušne školjke, ugla otklona, kao i zadnje distance od ivice ušne školjke.

Priprema podrazumeva i pregled kardiologa i anesteziologa. Zatim, prekid uzimanja pojedinih lekova, naročito aspirina, antiinflamatornih lekova i određenih biljnih suplemenata. Dok pušači moraju da ostave cigarete 2 nedelje pre zakazane intervencije.

Operacija ušiju se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ukoliko je dete veoma malo primenjuje se opšta anestezija. Postoji više tehnika otoplastike, a izbor zavisi od deformiteta koji treba ispraviti. Bez obzira na tehniku kojom se obavlja procedura, ne morate brinute za ožiljke. Oni su potpuno neprimetni i skriveni u naboru iza uha.

Otoplastika

Nakon operacije vrši se imobilizacija ušne školjke, zavojem u trajanju od 24 do 48 časova. Redovno previjanje obavlja se svaki drugi dan, a šavovi se uklanjaju nakon 7 dana.

Neka vaše uši dobiju savršenu simetriju prema licu, zakažite pregled u poliklinici Pekić. Naš stručni tim lekara specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije otkloniće sve nepravilnosti.

Uz vrhunski kvalitet usluga i profesionalnost, možemo se pohvaliti i povoljnom cenom koja se kreće od 600 eura, što je dosta pristupačnije nego u pretonici.  Čak i kada uračunate put do Novog Sada krajnji troškovi su niži, te ćete ostvariti značajnu uštedu.

Hi, How Can We Help You?