• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Podizanje grudi – Mastopeksija

Podizanje grudi

Podizanje grudi je jedna od popularnih estetskih intervencija među ženama širom sveta.

Iako je pri pomenu operacije grudi mnogima prva pomisao ugradnja silikonskih implantata, ne treba zanemariti ni druge korekcije. Veoma česta je rekonstrukcija grudi, naročito kod žena koje su se podvrgle mastektomiji pri lečenju kancera dojki. Takođe, operacija može da se radi i u svrhu smanjivanja grudi, kao i korekcije asimetrije dojki.

S obzirom da su grudi simbol ženske lepote ne čudi što sve pripadnice lepšeg pola pridaju veliki značaj upravo ovom delu tela. Imajući to u vidu poliklinika Pekić vam otkriva sve što treba da znate o mastopeksiji, kako se podizanje grudi stručno naziva.

Šta je mastopeksija?

Mastopeksija je hirurška intervencija kojom se podižu i oblikuju opuštene grudi. Zahvaljujući njoj dobija se volumen i prirodan oblik grudi i poboljšava njihova kontura i čvrstoća. Samim tim postiže se mladalačka silueta.

Podizanje grudi

Tokom života koža gubi elastičnost, te grudi postaju opuštene. Mnogi su mišljenja da je ovo problem samo žena sa velikim grudima. Zapravo, opuštanje ne zavisi od veličine grudi, već je deo prirodnog procesa starenja. Ipak, izraženiji je kod većih grudi.

Opuštene grudi često su posledica trudnoće, dojenja, pa i velikog gubitka težine. Mada ne treba zanemariti ni nasledni faktor.

Stepen opuštenosti (ptoze) meri se odnosom položaja bradavice i prirodne brazde ispod dojke. Na osnovu toga razlikuju se 3 tipa spuštenih grudi. Ptoza sa hipertofijom žlezde su velike i spuštene grudi. Ptoza sa atrofijom žlezde su male grudi koje su spuštene i deluju „ispražnjene“. Poslednjoj grupi pripada ptoza sa normalnom ili blago uvećanom žlezdom.

Kada se vrši podizanje grudi?

Ova hirurška intervencija izvodi se kod žena koje imaju veoma izdužene, viseće ili pljosnate, gotovo ravne grudi.

Opuštanje pogađanja svaki deo grudi, uključujući i bradavice i areole. Zbog toga se podizanje grudi vrši i u slučaju da bradavice padaju na dole ili su se areole proširile.

U indikacije za operaciju spadaju i asimetrične grudi, tj. kada je jedna dojka niža od druge.

Mastopeksija nije preporučljiva ženama koje planiraju trudnoću, jer može doći do ponovnog istezanja i opuštanja grudi. Zatim, onima koje imaju karcinom dojke, celulitisa (infekciju mekog tkiva dojke), kao i dijabetes koji se ne može držati pod kontrolom.

Kako se izvodi podizanje grudi?

Mastopeksija se izvodi u opštoj anesteziji. Zavisno od veličine i oblika grudi primenjuje se odgovarajuća tehnika.

Tehnika „obrnuto T“ podrazumeva ožiljak koji ide oko bradavice, vertikalno nadole i horizontalno, u brazdi ispod dojke. Kod vertikalne tehnike ožiljak je kružno oko areole i naniže vertikalno. Dok kod periareolarne tehnike ide samo kružno oko bradavica.

Nakon operacije neophodno je mirovanje i nošenje specijalnog grudnjaka. Treba pokrete ruku svesti na minimum. Naročito, izbegavati podizanje ruke iznad glave.

Fizička aktivnost i bilo kakvo naprezanje nije dozvoljeno. Ne treba voziti ni automobil, jer pojas vrši pritisak na grudi. Savetuje se spavanje na leđima ili na boku kako biste izbegle izlaganje grudi pritisku.

Podizanje grudi

Drage dame, ukoliko niste zadovoljne oblikom i volumenom svojih grudi posetite polikliniku Pekić. Čeka vas vrhunski tim lekara specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, koji će pronaći najbolje rešenje u skladu sa vašim telom, kao i povoljnije cene procedura u odnosu na prestonicu.

 

Hi, How Can We Help You?