• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Rekonstrukcija grudi – Kada je neophodna i kako se izvodi?

Rekonstrukcija grudi

Rekonstrukcija grudi je jedna od najčešćih estetskih intervencija plastične hirurgije.

Ženske grudi su u mnogo čemu specifične. Istraživanja pokazuju da se međusobno razlikuju, tako da nijedna žena nema 2 istovetne dojke. U većini slučajeva leva dojka je veća. Takođe, ne postoje 2 žene sa potpuno istim grudima.

Veličina grudi određena je, pre svega, masnim tkivom, dok oblik zavisi od niza faktora. Genetika, telesna težina, godine starosti, hormonalni status, fizička aktivnost – neki su od njih koji grudi žena čine jedinstvenim.

S obzirom da su grudi žena oduvek predstavljale simbol sekspila, ali i materinstva, te kao takve privlače pažnju ne samo jačeg pola, već i drugih žena, ne čudi što se mnoge dame podvrgavaju ugradnji silikonskih implantata kako bi povećale svoje grudi.

Međutim, rekonstrukcija grudi ne podrazumeva samo povećanje i nadoknađivanje nepostojećeg tkiva nakon amputacije, kao deo lečenja karcinoma dojke, već i smanjenje i podizanje grudi.

Kada je potrebno smanjenje i podizanje grudi?

Starenje donosi promene na svim delovima tela, pa i grudima. Kako se s godinama smanjuje proizvodnja kolagena dolazi do istezanja kože, te grudi postaju opuštene. Obično se dešava da gornji deo dojke deluje „prazno“, a bradavice su nisko pozicionirane, te stvaraju izgled većih grudi.

Velike, opuštene grudi su čest pratilac esktremnog povećanja telesne težine, ali i žena koje su dojile. Nije redak slučaj da se naglo razviju u pubertetu usled dejstva hormona, narušavajući proporcije tela.

Rekonstrukcija grudi

Prevelike grudi nisu samo estetski problem. Zbog njihove težine kičma trpi dodatni teret, te dolazi do bolova u leđima i vratu i deformiteta kičmenog stuba. Kao posledica mogu se javiti i česte glavobolje, iritacija kože ispod dojki, problemi sa disanjem u toku noći. Otežano je i bavljenje sportom, pa i kretanje, dok su plikovi i crvenilo izazvani tesnim brushalterima česte pojave, jer je pravu veličinu donjeg rublja teško naći.

Svi ovi problemi mogu se sprečiti smanjenjem grudi, tj. redukcionom mamoplastikom. Ova rekonstrukcija grudi ima za cilj odstranjivanje viška tkiva i remodeliranje dojki na manju veličinu, sa što prirodnijim izgledom. Dok se podizanjem (mastopeksijom) popunjava gornji pol i bradavice se vraćaju u anatomski položaj tako da grudi poprimaju mladalački izgled.

Kako se izvodi smanjenje i podizanje grudi?

Rekonstrukcija grudi može se obaviti različitim tehnikama. Izbor zavisi od izgleda, veličine i oblika grudi, ali i od želja pacijentkinje. Pri čemu je moguće obaviti samo podizanje grudi, istovremeno podizanje i smanjivanje ili podizanje grudi uz uvećanje ukoliko je potrebno „praznim“ delovima vratiti volumen.

Rekonstrukcija grudi

U toku operacije vrši se preoblikovanje dojki, otklanja se višak kože kako bi grudi dobile čvršći i zategnutiji izgled, a ako je potrebno odstranjuje se i deo tkiva kako bi se smanjila težina. Zatim se vrši premeštanje areole na novu poziciju u skladu sa novim oblikom dojke.

Da li rekonstrukcija grudi zahteva dug oporavak?

Nakon operacije neophodno je jedan do 3 meseca nositi medicinski grudnjak. U prve 2 nedelje treba što više mirovati i izbegavati česte pokrete ruku. Podizanje i nošenje tereta, kao i svako drugo naprezanje nije dozvoljeno.

Pacijentkinja se može vratiti svakodnevnim obavezama 10 do 15 dana posle intervencije, a fizičkoj aktivnosti nakon 4 nedelje.

Rekonstrukcija grudi

Drage dame, rekonstrukciju grudi možete obaviti u poliklinici Pekić. Tim lekara specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije ima višegodišnje iskustvo i vrhunsko znanje, u šta su se uverile brojne pacijentkinje ne samo iz Novog Sada, već i iz drugih krajeva.

Cena operacije se kreće od 2.500 eura, što je znatno povoljnije u odnosu na intervencije u prestonici, čak i kada se uračunaju troškovi prevoza.

Hi, How Can We Help You?