• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Rinoplastika – Operacija nosa

Rinoplastika

 

Rinoplastika predstavlja operaciju nosa koja ima za cilj da se izmeni njegov položaj, veličina ili oblik.

Iako spada u najtraženije intervencije moderne estetske hirurgije, zapravo, je stara više milenijuma. Prva saznanja o njoj potiču iz Starog Egipta. Na Ebersovom papirusu, koji je nastao 1550. godine pre Nove ere, zabeleženo je da ova operacija služi za rekonstrukciju nosa, te se izvodi kod vojnika kojima je nos uništen u borbi. Detaljniji opis o samoj metodi dat je u drevnoj indijskoj knjizi, Suršuta Samhita. Pojedine tehnike koje su u njoj navedene predstavljaju osnov današnjih metoda.

Prvo uspešno preoblikovanja nosa izveli su indijski lekari krajem 18. veka. Da bi krajem narednog veka zahvaljujući otorinolaringologu Johnu Orlandu Roeu bila uvedena moderna endonazalna rinoplastika, tj. zatvorena rinoplastika.

U narednim decenijima nastavljen je napredak, te je Freer 1902. godine razvio proceduru submukozne resekcione septoplastike za korekciju devijacije septuma. 2 decenije kasnije A. Rethi doneo novi pristup, tzv. otvorenu rinoplastiku.

Kada je neophodna operacija nosa?

Rinoplastika se, pre svega, vezuje za estetsko korigovanje nosa. Naime, nos je najizraženiji deo lica, te svaki njegov nedostatak i neproporcionalnost u odnosu na gornju i donju trećinu, privlači pažnju drugih. Srećom, pomoću rinoplastike moguće je dobiti skladan nos sa ostatkom lica, kao i oblik kakav ste oduvek želeli. Razlog efikasnoti procedure leži u činjenici da se nos čoveka sastoji od koštanog i hrskavičavog dela koji su prekriveni kožom. Uparvo zato je njegova kompletna struktura podložna korekciji.

Rinoplastika

Međutim, ova operacija nema samo estetsku namenu. Njome se mogu korigovati defekti nosa nastali na rođenju, deformiteti nakon povreda ili različite smetnje u funkcionisanju nosa, tj. otežano disanje zbog neodgovarajuće građe.

Rinoplastika je jedna od najkompleksnijih estetskih operacija

Kao i kod svake hirurške intervencije neophodan je detaljni pregled i konsultacija kako bi se utvrdio tok operacije.

Dve nedelje pre zakazane rinoplastike treba prestati sa upotrebom aspirina, andola, brufena, diklofena i drugih lekova koji utiču na proces zgrušavanja krvi. Takođe, njihova primena je zabranjena i 2 nedelje nakon operacije. Preporučljivo je izbegavanje cigareta. Istraživanja su pokazala da pušenje usporava proces zarastanja i povećava opasnost od nastanka infekcija.

Rinoplastika

Zavisno od komplikovanosti procedure, operacija nosa traje od 45 minuta do 2 sata. Nakon intervencije u nozdrve se stavljaju tamponi, a na spoljašnju stranu nosa kompresivna maska. Ona ima zadatak da obezbedi fiksiranje delova na kojima je obavljana procedura. Maska se nosi 7 dana. Za to vreme pacijent mora da stavlja hladne obloge za smanjenje otoka i da leži isključivo na leđima. Zabranjene su preterane fizičke aktivnosti, duvanje nosa, korišćenje naočara za vid i sunce, kao i jako povlačenje odeće preko lica.

Da li postoje ograničenja za rinoplastiku?

Rinoplastika se ne izvodi pre 18. godine života, jer do tada rastu koštane strukture nosa. Samo u retkim slučajevima teške devijacije koja otežava normalno disanje, operacija nosa se vrši pre punoletstva.

Ukoliko želite da promenite izgled svog nosa, zakažite operaciju u poliklinici Pekić. Naš stručni tim čine lekari specijalisti za izuzetnim znanjem i višegodišnjim iskustvom u radu.

Uz vrhunski kvalitet usluga i profesionalnost, možemo se pohvaliti i povoljnijim cenama u odnosu na prestonicu. Čak i kada uračunate put do Novog Sada ostvarićete značajnu uštedu, pri tome nećete izgubiti vreme, jer vam je potrebno manje od jednog sata da stignete.

 

 

 

Оставите одговор

Hi, How Can We Help You?