• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Smanjenje grudi – Redukciona mamoplastika

Smanjenje grudi

Smanjenje grudi, tj. redukciona mamoplastika, predstavlja hirurški zahvat kojim se vrši odstranjivanje i zatezanje viška kože, redukcija žlezdanog i masnog tkiva dojke, kao i premeštanje areola i bradavica na estetski prihvatljivu visinu tako da krajnji rezultat jesu skladnije, čvrste grudi adekvatne veličine.

Iako ugradnja silikonskih implantata spada u najtraženije estetske intervencije, ne treba zanemariti podatak da postoje i žene koje nisu zadovoljne svojim velikim grudima. Imajući ovo u vidu poliklinika Pekić vam otkriva sve o proceduri smanjenja grudi.

Kada se vrši smanjenje grudi?

Grudi žena se razvijaju do 18. godine. U tom periodu većina mladih žena ima bujne, jedre i zategnute grudi. Međutim, usled trudnoće, dojenja, pa i dobijanja na težini tokom godina dolazi do promena na njima, te postaju veće i opuštene. Ovaj problem se može otkloniti redukcionom mamoplastikom.

Smanjenje grudi se vrši i kod žena koje imaju prirodno velike grudi. Ogromne, opuštene grudi ne narušavaju samo estetitiku tela, već utiču i na samopouzdanje, jer su pripadnice lepšeg pola posebno osetljive na ovaj deo svog tela.

Smanjenje grudi

Pored estetskih razloga, smanjenje grudi se vrši i zbog zdravstvenih tegoba. Naime, velike grudi mogu da teže i po nekoliko kilograma. Pod tim teretom kičma je konstantno opterećena, te dolazi do deformacije kičmenog stuba, bolova u leđima, vratu. Česte su i glavobolje i problemi sa spavanjem., kao i iritacije kože ispod dojki.

Prevelike grudi otežavaju svakodnevno funkcionisanje – počev od kretanja, pa do bavljanja sportom. Čak i kupovina odeće predstavlja problem, jer je teško pronaći odgovarajuću veličinu brushlatera.

Ipak, morate znati da pacijentkinje koje imaju manje od 18 godina i koje planiraju da rađaju nisu dobri kandidati za ovu vrstu operacije.

Kako se izvodi smanjenje grudi?

Redukciona mamoplastika se izvodi na više načina. Izbor tehnike zavisi od veličine, oblika i želje pacijentkinje.

Tehnika sa kružnim rezom oko areole se primenjuje kod manjih redukcija i za podizanje dojki. Ožiljak je prikriven ivicom areole, te je gotovo nevidljiv.

Vertikalna tehnika se preporučuje pacijentkinjama kojima je potrebno umereno smanjenje veličine, ali je opuštenost grudi uočljivija. Procedura se zasniva na 2 reza, pri čemu jedan ide oko oko ivice areole, a drugi je vertikalni i kreće od donje ivice areole do brazde ispod grudi.

Tehnika sa rezom u obliku sidra, popularno nazvana tehnika obrnutog slova T, se vrši u slučajevima velikog stepena volumena, tako da su grudi teške i veoma opuštene. Takođe, primenjuje se i za korigovanje asimetrije.

Postoperativni tok

Pre operacije pacijentkinja će dobiti detaljne postoperativne instrukcije kako bi se izbegle komplikacije.

Smanjenje grudi

Nakon operacije potrebno je nositi hirurški grudnjak. U prvim danima mogu se javiti bolovi, zatezanje i nelagoda u predelu grudi, dok su otok i podlivi uobičajeni u prve 2 nedelje. U tom periodu treba što više mirovati i izbegavati pokrete rukama koliko je moguće. Podizanje i nošenje tereta, kao i bilo kakvo savijanje i naprezanje nije dozvoljeno. Preporučuje se i izbegavanje vožnje automobilom zbog pritiska sigurnosnog kaiša na grudi.

Vežbanje i druge fizičke aktivnosti koje uključuju grudne mišiće nisu dozvoljene, dok je obavezno spavanje na leđima ili boku.

Nemojte da patite zbog prevelikih grudi, posetite polikliniku Pekić. Naš tim čine vrhunski specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije sa višegodišnjim iskustvom u estetskim zahvatima, uključujući i operaciju nosa, kapaka, ušiju, abdominoplastike, labioplastike

Čak i ako odlučite da se zaputite u Novi Sad na proceduru budite sigurne da ćete za kompletni zahvat izdvojiti manje novca nego u prestonici.

Hi, How Can We Help You?