• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Ugradnja silikonskih implantata – Vaš put ka savršenim grudima

Ugradnja silikonskih implantata

Ugradnja silikonskih implantata predstavlja proceduru povećanja volumena dojki, promenu oblika, pozicije, kao i ispravljanje asimetrije.

Iako spada u savremene estetske zahvate, postavljanje implantata u grudi ima dugu istoriju. Prvu ovakvu intervenciju izveo je hirurg Vincenz Czerny 1895. godine, koristeći masno tkivo pacijenta kako bi popravio asimetriju dojke sa koje je uklonio tumor.

Njegov rad je probudio interesovanje drugih lekara, pa su u narednim godinama mnogi eksperimentisali sa različitim supstancama. Slonovača, staklene kuglice, mlevena guma, volovska hrskavica, terilenska vuna, gutaperka, polietilenski čips, polivinil alkohol-formaldehid, polietilenske trake, poliester – samo su neke koje su se našle kao punila za implantate.

Kako se nijedan od njih nije se pokazao efikasnim, tek 60-ih godina je nađeno dobro rešenje – silikonski gel. Naime, američki plastični hirurzi Thomas Cronin i Frank Gerow u saradnji sa Dow Corning korporacijom razvili su prvu silikonsku protezu za dojke punjenu silikonskim gelom.

Krajem 20. veka Institut za medicinu objavio je studiju o bezbednosti silikonskih implantata za grudi, te je Uprava za hranu i lekove zvanično odobrila njihovu upotrebu na ženama starijim od 22. godine.

Danas, ugradnja silikonskih implantata, uz operaciju nosa, spada u najtraženije intervencije estetske hirurgije.

 Vrste silikonskih implantata

Silikonski implantati se razlikuju po kubikaži, prečniku i površini. Svi oni se svrstavaju u 2 grupe – okrugli i anatomski.

Okrugli silikonski tip je najčešće korišćena vrsta implantata. Karakteriše ga simetrični oblik, ujednačenog volumena u gornjem i donjem polu. Zahvaljujući ovakvoj strukturi pruža prirodan izgled sa push-up efektom, te se obično koristi za postizanje velikog volumena dojki.

Ugradnja silikonskih implantata

Zbog simetričnog oblika pogodan je za žene koje imaju dobar prirodni oblik dojki, kao i kod onih kojima su bradavice centralno postavljane. Može se koristiti i u slučaju blage opuštenosti u dojkama.

Anatomski tip ima veću punoću u donjoj polovini i blago nagnutu gornju polovinu, pa se često naziva implantat u obliku suze ili kapljice. Ovi implantati bliže oponašaju prirodni oblik dojke, a odgovaraju ženama sa tubularnim (cevastim) dojkama, kod kojih su bradavice niže ili više postavljene, kod široko postavljenih grudi ili sa balgo opuštenim tkivom dojki. Takođe, preporučuje se ženama koje su sitne građe, kao i onima koje se prvi put podvrgavaju korekciji dojki.

Izbor tipa implantata zavisi od mnogo faktora, uključujući izgled dojki, kompletnu anatomiju tela, pa i efekat koji želite postići.

 Kada se vrši ugradnja silikonskih implantata?

Grudi su, prema mišljenju mnogih, najlepši deo ženskog tela. Od davnina su bile inspiracija umetnicima, ali i predmet zavodljivosti. One imaju moć da čitavoj figuri daju drugačiji izgled, te ne čudi što su pripadnice lepšeg pola posebno osetljive na ovaj deo svog tela. Upravo se zbog toga augmentaciona mamoplastika, kako se još naziva povećanje dojki, u većini slučajeva vrši kada grudi nemaju željenu veličinu.

Pomoću silikonskih implantata moguće je ne samo postići volumen, već i otkloniti nepravilnosti. Idealni su način da ispravite asimetričnost, kako u veličini, tako i u obliku jedne dojke u odnosu na drugu, vratite punoću koju ste imale pre porođaja i čvrstitu koja s godinama nestaje.

Ugradnja silikonskih implantata spada i u rekonstruktivne procedure. Preporučuje se nakon mastektomije, odnosno kada je, zbog karcinoma, odstranjenja čitava dojka.

Priprema i postooperativni tok

Ugradnja silikonskih implantata vrši se u totalnoj anesteziji, te su potrebni pregledi specijalista kardiologije, radiologije i anesteziologije.

Ugradnja silikonskih implantata

Na konsultativnom pregledu plastični hirurg obavlja detaljni pregled vaših dojki, uključujući i poziciju bradavica, količinu masnog tkiva, izgled grudnog koša i kvalitet kože. Na osnovu toga, a uz uvažavanje želja pacijentkinje, daće predlog o veličini i tipu implantata.

Kako aspirin i drugi antiinflamatorni lekovi mogu da pojačaju krvarenje, nekoliko dana pre intervencije treba prestati sa njihovom upotrebom. Iz istog razloga preporučuje se prestanak pušenja.

U prvih meseca dana posle operacije obavezno je nošenje speciljalno dizajniranog grudnjaka. U tom periodu treba izbegaviti podizanje tereta i fizičke aktivnosti. Nakon toga pacijentkinja se može vratiti svim aktivnosti kao i pre operacije.

Drage dame, ukoliko niste zadovoljne oblikom i volumenom svojih grudi zakažite pregled u poliklinici Pekić. Naš tim lekara specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije pronaći će najbolje rešenje u skladu sa vašim telom.

Hi, How Can We Help You?