• Grčkoškolska 3, 21000 Novi Sad
  • Pon - Pet 08:00 - 20:00 // Sub 08:00 - 14:00

SVE NA JEDNOM MESTU

Bez čakanja i gužvi

STRUČNI TIM

Vrhunski lekari i osoblje

STALNE AKCIJE

Popusti na preglede i tretmane
Pozovite : 021/525-261

Vaginoplastika više nije tabu tema!

Vaginoplastika

Vaginoplastika predstavlja hiruršku intervenciju kojom se vrši preoblikovanje vagine tako što se koriguje ulazni otvor, ali i njena unutrašnjost.

Prvi izveštaji o hirurškoj vaginalnoj rekonstrukciji pojavili su se još krajem 19. veka. Naime, Dr. Abbe je opisao proceduru korišćenjem kožnih transplantata. Tehniku je 3 decenije kasnije usavršio McIndoe. Iako je bila uspešna u preko 100 slučajeva kod pojedinih pacijenata se javila naknadna stenoza.

Bez obzira na nedostatke ove tehnike, interesovanje za vaginoplastiku nije opalo, jer je bio sve veći broj onih kojima je, nakon operacije karlice, bila potrebna rekonstrukcija kako bi se otklonili nastali defekti. Zbog toga su mnogi naučnici i lekari usavršavali svoje metode.

Značajan pomak dogodio se 1976. godine kada je McGraw upotrebio miokutani režanj, što je u kasnijim godinama Tobin detaljnije opisao.

Počev od ugradnje silikonskih implantata, preko operacije kapaka, pa do rinoplastike – u modernom dobu estetske intervencije su česta tema. Nažalost, vaginoplastika se retko pominje, iako može u mnogome da doprinese kvalitetu života. Imajući ovo u vidu poliklinika Dr Pekić vam otkriva sve što ste želeli da znate o proceduri.

Kada se izvodi vaginoplastika?

Vaginalno „zatezanje“ ili „podmlađivanje“, kako se još naziva, najčešće se vrši kod žena nakon porođaja. Pri prirodnom porođaju dolazi do širenja svih mišića vagine do dimenzija obima glave novorođenčeta. Po rođenju detata u velikoj meri ovi mišići se skupljaju. Međutim, povratak u prvobitno stanje nije u potpunosti moguće. Dodatni problem stvara rasecanje vagine, tj. epiziotomija pri porođaju koja može da stvori ne samo bolan ožiljak, već i da dovede do proširenja ulaza u vaginu, što može da izazove seksualnu disfunkciju i nelagodnost kada se koriste tamponi.

Vaginoplastika

Gubitak tonusa mišića, takođe, se javlja starenjem. Kao posledica toga može doći do nemogućnosti kontrolisanja mokrenja, urinarne inkontencije, kao i do ponovljenih urinarnih infekcija. Zato stručnjaci ističu da vaginoplastika ne spada samo u estetske, već i funkcionalne intervencije.

Pored neelastičnosti vaginalnog zida ili otvora i gubitka sveukupne vaginalne otpornosti, u indikacije za proceduru spada i asimetrija malih i velikih usana, hipertrofija malih usana, kao i urođene anomalije u razvoju ženskih polnih organa.

Kako se izvodi vaginoplastika?

Procedura vaginoplastike podrazumeva preparaciju i razdvajanje mišića kako bi se obavilo otkanjanje viška naboranog vaginalnog tkiva, sužavanje i zatezanje vagine sa približavanjem mišića pelvičnog dna i sužavanje samog vaginalnog otvora. Ukoliko postoji, može se otkloniti i ožiljak od epiziotomije.

Vaginoplastika se može obaviti u lokalnoj anesteziji. Mada mnoge pacijentkinje biraju opštu anesteziju radi komfora. Preporučljivo je da se intervencija zakaže neposredno posle ciklusa kako bi do narednog tkivo moglo da zaraste.

Postoperativni tok

Neposredno nakon operacije se javlja manji otok, koji prolazi u narednim danima. Prema savetu lekara koristi se analgetik, vaginalete, kao i hladni oblozi.

Nakon nedelju dana možete se vratiti svojim svakodnevim aktivnostima, ali su seksualni odnosi zabranjeni do 6 nedelja. Treba izbegavati i upotrebu tampona u narednih 8 nedelja.

Vaginoplastika

Drage dame, ukoliko niste zadovoljne svojom intimnom regijom zakažite pregled u poliklinici Dr Pekić. Pored vrhunskog tima lekara specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, možemo se pohvaliti i povoljnijim cenama u odnosu na prestonicu. Čak i ako odlučite da se zaputite u Novi Sad na proceduru vaginoplastike budite sigurni da ćete za kompletni zahvat izdvojiti manje novca.

Hi, How Can We Help You?