Najčešće postavljana pitanja o silikonskim implantima

znak pitanja

Šta je silikon?

Silikon se dobija iz silicijuma, materije slične metalu koji u dodiru sa kiseonikom oslobađa silikon dioksid, odnosno siliku. Silika je najčešća supstanca na planeti Zemlji (pesak sa plaže, kristali, kvarc). Njeno zagrevanje uz ugljenik na najvišim temperaturama produkuje materije iz porodice “silana”, koja daljim procesom obrade prelazi u polimer nazvan „silikon“. Silikon može biti tečnost, gel ili gumena supstanca. Nalazi se u mnogim poznatim proizvodima za kozmetiku, sapunima, antiperspirantima, losionima za ruke, pa i u prehrambenim proizvodima i vodootpornim materijalima.

Koliko dugo treba da se suzdržavam od vežbanja i drugih fizičkih aktivnosti posle operacije ?

Vaš doktor je najbolji savetodavac i na njemu je da vam kaže koliko dugo ne bi trebalo da odlazite na posao i kada da se vratite normalnim aktivnostima. Period oporavka je individualan proces, razlikuje se od žene do žene. Uopšteno, prvih nekoliko dana su najneprijatnije. Prosecan period vraćanja normalnim aktivnostima je 4-6 nedelja. Potrebno je vreme da tkivo pravilno sraste oko implantata tako da u navedenom periodu ne treba izlagati telo, naročito gornji deo, vežbama, savijanju ili istezanju. Relaksiranije u džakuziju ili plivanje u bazenu ne preporucuje se prvih mesec dana posle operacije, dok je šetnja dobra za podsticanja cirkulacije. Što je veći implant to su teže grudi, trebalo bi da nosite dobar grudnjak koji će minimalizovati pokrete dojki, naročito kod trčanja. Pacijenti se razlikuju, zato se redovno konsultujte sa vašim doktorom.

Mogu li ići u solarijum posle operacije?

Sunčevi zraci ne škode implantima, ali mogu pogoršati ožiljak. Trebalo bi da izbegavate solarijum i sunčanje bar godinu dana posle operacije dok ožiljci potpuno ne srastu i formira se nova koža. Izlaganjem sunčevim zracima ožiljci zauvek dobijaju pigmentisanu crnu boju te su kasnije vidljivi. Implant se može zagrejati i duže mu treba da se ohladi u odnosu na vaše telo.

Mogu li da letim ili ronim?

Mnoge žene sa silikonskim implantima bave se letenjem ili ronjenjem. Moguće je lagano širenje ili skupljanje implantata usled promene pritiska, što može rezultovati manjom količinom vazdušnih balončića unutar implantata. I sa implantima punjenim gelom ili salinom možete osetiti ili čuti zvuke tečnosti (tiho klokotanje).
To je sasvim u redu i samo će se korigovati u toku 24 – 48h.

Kada ponovo mogu da nosim grudnjake sa žicom?

Mnogi doktori traže od pacijentkinja da sačekaju 3 meseca pre nego što ponovo počnu da koriste grudnjake sa žicom. Vaše telo u tom periodu formira tkivo oko implantata čineći ga sastavnim elementom vašeg tela. Pritisak žice grudnjaka može dovesti do trajnog nepravilnog formiranja tkiva, odnosno do deformiteta. Ipak, s vremena na vreme, na kraći period, ovakav grudnjak se može koristiti bez ikakvih posledica.

Da li će se moje grudi kretati normalno?

To zavisi od više faktora, kao što su tip implantata ili način na koji ih vaše telo nosi. Većina žena koristi implante koji su mekani i fino se kreću, a manji broj odlučuje se za čvršće implante koji su podložniji inerciji pa se više kreću.

Koliko je silikonski implant težak?

Težina implanta zavisi od veličine i punoće. Implant od 250cc punjen sa 250cc gela težak je oko 250 gr.

Da li ću dobiti strije na grudima?

Ugrađivanje implanta može dovesti do strija na grudima, ali veoma retko.

Koji je efekat pušenja na proces oporavka od operacije?

Pušenje uzrokuje skupljanje krvnih sudova, smanjujući snabdevanje organizma krvlju i kiseonikom. To dovodi do usporenog zarastanja tkiva. Različiti doktori imaju različite stavove po pitanju prekida pušenja. Uglavnom su to pet nedelja pre do pet nedelja posle operacije. Vaš doktor će vas najbolje savetovati.

Da li ću izgubiti osećaj u bradavicama?

Može doci do promene u osećajima na bradavici posle operacije. Osetljivost se može smanjiti ali i povećati. Promena varira od potpune neosetljivosti do preosetljivosti i može biti privremena ili trajna.

Da li treba da imam idealnu težinu pre operacije?

Trebalo bi da imate približnu težinu idealnoj. Značajan gubitak težine posle operacije može uticati na željeni rezultat na nezadovoljavajući način. Može doći do promene veličine grudi ili do njihovog spuštanja. Dobijanje na težini dovodi do povećanja veličine grudi.

Imam preko 50 godina, da li sam previše stara za ugradnju implanta?

Godine nisu važne, važno je samo opšte zdravlje.

Šta se može desiti tokom trudnoće?

Svaka žena je slučaj za sebe i različite se stvari dešavaju u toku trudnoće, pre ili posle. U toku trudnoće dolazi do prirodnog uvećanja dojki koje prolaze kroz sve uobičajene promene za tu fazu. Uvećanje dojki u toku trudnoće varira od žene do žene, a uticaj ima i veličina implanta.

Mogu li da dojim?

Mnoge žene sa ugrađenim implantima bez problema doje svoje bebe. Istraživanja su pokazala da žene sa silikonskim implantima, bilo da su punjeni gelom ili salinom, nemaju povećanu koncentraciju silikona u mleku u odnosu na žene koje nemaju implante. Ipak, kod nekih žena implanti mogu uticati na sposobnost dojenja. Rez na kolutu bradavice je najčešći uzrok. Neke žene imaju mastitis ili upalu što komplikuje dojenje. Uzimanje antibiotika pri pojavi prvih simptoma može rešiti problem. U svakom slučaju, pri pojavi ovakvih problema konsultujte svog doktora pre uzimanja antibiotika.