Estetske operacije na grudima

estetske operacije - site

Estetska hirurgija jedna je od najmlađih i najatraktivnijih grana hirurgije, pripojena Plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, koje su nastale nekoliko decenija ranije. Nastala je iz potrebe i želje ljudi modernog doba da izgledaju što lepše, modernije i atraktivnije.

Svedoci smo njenog pravog procvata u poslednje vreme.

Ne postoji deo tela koji se ne može modelirati (“izvajati”) te tako dobiti bolji i lepši izgled.

Ženske grudi, koje oduvek predstavljaju simbol plodnosti i ženstvenosti, takođe su i ukras koji je predmet obožavanja muškog pola.

Postoji nekoliko tipova operacije kojima se grudi ulepšavaju i to su:

AUGMENTACIJA ( POVEĆANJE GRUDI )

Povećavanje dojki je najčešća intervencija koja je ujedno i najefektivnija u estetskom smislu. Ubacivanjem implantata (proteza) ispod žlezdanog tkiva dojki i ispod grudnog mišica, povećava se volumen i čvrstina grudi. Ranije predrasude o štetnosti po zdravlje danas su potpuno odbačene.
Implantati se danas prave od materijala koji su postojani, potpuno neškodljivi i organizam ih vrlo lako prihvata. Ima ga u raznim oblicima i veličinama, punjeni su visoko kohezionim silikonskim gelom ili vodom. Veoma je bitno da su kvalitetne izrade kao sto su implantati firme „Mentor“.

PEKSIJA ( PODIZANJE GRUDI ) 

Podizanje se radi kod onih žena koje su zadovoljne veličinom svojih grudi, ali su one opuštene i mlohave. Najčešća rečenica koju čujemo i ordinaciji kod ovih slučajeva je: Doktore, želim da mi grudi budu kao kad sam bila devojka. U zavisnosti od stepena opustenosti postoje tri nivoa operacije od blagog stepena gde su bradavice spustene do 3 cm, preko srednjeg stepena gde su bradavice spustene od 3 do 7 cm, pa sve do izraženog stepena opuštenosti gde su bradavice spuštene 7 i više cm. U prvom slučaju rez je oko bradavije, u drugom se spusta i na dole do pregiba ispod dojki a kod trećeg stepena rez se širi i po brazdi ispod dojki.

REDUKCIJA ( SMANJIVANJE GRUDI )

Osim veličine, grudi su i opuštene i pod silom zemljine teže sa sobom povlače i ramena i vratni deo kičmenog stuba. Ovde nije u pitanju samo estetski problem nego se javljaju i bolovi u vratnom i ramenom pojasu. Odstranjuje se « višak» i dojke vrate u željeni oblik i položaj. Postoji više hirurških tehnika koje se koriste u ovakvim slučajevima. Lekar i pacijentkinja se dogovaraju o onome što se želi postići i o načinu na koji se to može postići.

REKONSTRUKCIJA ( NADOMEŠTANJE ODSTRANJENE DOJKE )

Dokazano je ispitivanjima na velikim serijama da žene kod kojih je odstranjena dojka zbog karcinoma, i u istoj operaciji načinjena rekonstrukcija, imaju značajno bolje preživljavanje i prognozu u post operativnom toku. Rekonstrukcija se može uraditi odmah ili kasnije, sopstvenim tkivom ili veštačkim materijalima i radi se u saradnji Opšteg hirurga – Okolnoga i Plastičnog hirurga.

OTKLANJANJE GINEKOMASTIJE ( PREKOMERNO RAZVIJENE MUŠKE GRUDI )

Sve nabrojane vrste operacija spadaju u red najefektnijih u estetskoj hirurgiji, ali osim toga, njima se lece cesto vrlo teški kompleksi, a kao što smo ranije napomenuli i neki fizički nedostaci i problemi.

U našoj Poliklinici uspešno se rade svi navedeni tipovi operacija.